Ter inspiratie: het lied Droomland

Laatst had ik een gesprek met een dominee die tijdens een begrafenisdienst het lied Droomland niet passend vond, omdat het geen religieus lied was. Ik vertelde hem dat het wel degelijk een christelijke oorsprong kent, waar hij verbaasd over was. Hij kende het alleen in de versie van André Hazes […]

Het raadsel van Hallelujah

Eén van de veelgehoorde nummers bij uitvaarten is Hallelujah, van Leonard Cohen. Soms door hemzelf gezongen, maar heel vaak door één van de honderden andere artiesten die dit lied uitvoeren. Ik heb veel verschillende versies van dit nummer in mijn collectie, omdat het zo vaak gevraagd wordt. En ik vraag […]

Spotify en de uitvaart

Hier heb je mijn muzieklijst voor de uitvaart”, mailt een man me. In de mail staat een linkje naar een Spotify-lijstje met vijf muziekstukken die hij heeft uitgekozen.

Ultieme muziek op de radio

Het is weer oktober. En dus houd ik me deze weken bezig met een speciaal radioprogramma dat ik al zeventien jaar maak: een radioprogramma met uitvaartmuziek, aangevraagd door luisteraars.

Muzikale raadsels

Als muziekadviseur voor uitvaartbegeleiders krijg ik heel vaak praktische vragen als “Weet jij of dit nummer er ook zonder applaus is?”, “Heb jij een mooie versie met orgel van dit lied?”

Applaus!

Dat is nou jammer, denk ik wel eens bij een uitvaart. Dan heb je geluisterd naar een mooi lied, en dan klinkt vanaf het laatste slotakkoord een uitbundig applaus.

Hij hield helemaal niet van muziek…

Afgelopen week had ik een gesprek met een vrouw die haar vader moest gaan begraven. Er moest muziek uitgezocht worden voor de uitvaart natuurlijk, en daarom kwam de familie bij mij.

Weet jij welke muziek je op je uitvaart wilt?

Eerlijk is eerlijk: tot voor kort had ik daar ook nog nooit over nagedacht. Ja, het schoot wel eens door mijn gedachten natuurlijk, want ik ben al mijn hele leven een groot muziekliefhebber dus dat moet mijn uitvaart ook uitstralen.

Kán dat wel, die muziek voor een uitvaart?

“Niet schrikken”, zegt een collega van me, “maar ik wil Highway to hell van AC/DC op mijn uitvaart”. Nou schrik ik in mijn vak nergens meer van, en gezien zijn muziekvoorkeur en levenswijze past dit lied ook heel duidelijk bij hem.

Draai maar het Ave Maria

Op de apparatuur in mijn werkkamer hangen talloze gele plakkertjes. Op eentje staat “Bach A / ve Schubert A \ ve”. Het is een ezelsbruggetje voor mezelf, om de twee beroemdste versies van het Ave Maria uit elkaar te kunnen houden.