Als muziekadviseur voor uitvaartbegeleiders krijg ik heel vaak praktische vragen als “Weet jij of dit nummer er ook zonder applaus is?”, “Heb jij een mooie versie met orgel van dit lied?” en “Kun je deze nummers voor me verzamelen en via WeTransfer versturen?”. Ik vind het bij elke vraag heel bevredigend dat ik een uitvaart weer een klein beetje mooier heb gemaakt met mijn werk.

Maar de allermooiste vragen zijn de raadsels. Die waar ook ik met mijn brede muziekkennis echt even flink op moet kauwen….

Dwaalspoor

Gisteren nog kreeg ik een vraag over een lied van Frans Halsema. Ik was even op een dwaalspoor gebracht, tot ik bedacht dat het lied niet van Halsema, maar van Herman van Veen was. En wat te denken van vragen als: “we zijn op zoek naar een lied van een zanger uit de jaren ’50, hij zingt samen met een aantal vrouwen en die zingen steeds “je je en de je je”. Daar had ik echt even mijn netwerk voor nodig, maar toen bleek dat het om Perry Como ging, en het lied Love makes the world go round.  Ik kon het nog mooi op tijd voor de uitvaart leveren.

Onleesbare krabbeltjes

Ook krijg ik vaak onvolledige of onleesbare krabbeltjes onder ogen. De overledene heeft dan wel een briefje achter gelaten, maar met informatie waar de nabestaanden geen chocola van kunnen maken. Ik heb een keer een kladblaadje onder ogen gehad, jaren oud en dus vergeeld, en daarop wat woorden die met potlood waren geschreven. Gelukkig kon ik alle fonetisch opgeschreven titels achterhalen en werd er op die uitvaart echt precies gedraaid wat vader ooit had bedacht.

En kom ik er dan altijd uit? Nee, tot mijn grote spijt niet. Er hangt op mijn plakbord nog steeds een stickertje met “Sjef/Jef Last Zomerlust”. En een andere aantekening met “man met gitaar of piano zeer ingetogen thema fading light of fading star en ook sky of the nights”. Nooit gevonden…. Iets klassieks herinner ik me ook nog, met een aanwijzing naar Belle Helene van Offenbach, helaas zat daar de melodie die bedoeld werd niet in.

Tchaikovsky’s Bloemenwals

Maar vaak kan ik de vraag wél beantwoorden. Ik kreeg een appje van een uitvaartbegeleidster, een filmpje van een speeldoosje dat altijd op het dressoir van de overledene stond. Of ik wist wat er speelde. Ja gelukkig hoorde ik dat meteen: Tchaikovsky’s Bloemenwals uit De Notenkraker. Dat nummer kon dus mooi op de uitvaart gedraaid worden.

Het is dus altijd de moeite waard om me te bellen met een muzikaal raadsel. Als nabestaande, of als uitvaartondernemer. En: no cure no pay.