Waarom ga jij nou lesgeven? Dan leer je iedereen toch wat jij kunt waardoor je minder opdrachten hebt? Sinds ik les geef, is dit de vraag die mensen mij regelmatig stellen. En ja, ik leer uitvaartbegeleiders om dingen te doen die ik ook kan doen voor hen. En ja, ik loop daardoor zeer waarschijnlijk opdrachten mis. Allemaal waar. Maar ik ben het tóch gaan doen, ook in de tijd dat ik helemaal nog niet voldoende inkomsten had uit dit bedrijf. En ik leg graag uit waarom.

Muziek verbeteren bij uitvaarten

Muziek vind ik een enorm belangrijk onderdeel van een uitvaartdienst. Ik heb in mijn eigen leven een paar uitvaarten meegemaakt waarbij het mis ging. En dat terwijl juist muziek de belangrijkste haakjes zijn waaraan jij als nabestaande je herinnering aan die dag hangt. Het is zo zonde als die herinnering een negatieve lading meekrijgt omdat er iets fout ging. Daarom werd het tien jaar geleden mijn missie om muziek bij uitvaarten te verbeteren door mijn kennis te delen.

Goede technicus

Sommige dingen heb je als uitvaartbegeleider helaas niet in de hand: je weet niet altijd of je een goede technicus hebt in de aula of er kan geluidsapparatuur niet werken. Maar andere onderdelen heb je wel in de hand: je kunt zorgen dat je goed overleg hebt en houdt met de familie, je kunt zorgen voor goede kwaliteit muziek. En je kunt proberen wat kennis op te doen van de huidige digitale muziekwereld en de valkuilen die je daar tegen komt.

Families beter begeleiden

Om met dat laatste te beginnen, het vertellen over de ins- en outs van bijvoorbeeld YouTube en Spotify is een belangrijk onderdeel van elke les die ik geef. Immers, als jij snapt hoe die populaire sites werken, dan kun jij families ook beter begeleiden. Dan zie je sneller wat families zelf kunnen, en weet jij ook meteen wat jij als aanvulling kunt bieden.

Legaal muziek downloaden

Ook vertel ik iets over bijvoorbeeld de kwaliteit muziek die op YouTube en andere muziekkanalen staat. Wat illegaal en legaal is als je muziek downloadt. En waarom uitvaartlocaties bepaalde eisen stellen aan de muziek. Allemaal handige informatie die jou makkelijker de regie laat houden.

Tijdsbesparing

En als je dat dan allemaal weet, en je vindt het leuk om met muziek te werken, dan kun jij zonder mijn tussenkomst de meeste muziek in goede kwaliteit aanleveren bij een aula. Dat scheelt jou als uitvaartbegeleider tijd, en tijd is natuurlijk een heel belangrijke factor bij een uitvaart. Zo zorg ik er samen met jou voor dat er nóg meer uitvaarten van goede muziek voorzien worden. En dat was, en is, mijn missie. Verder hoop ik natuurlijk dat ik door mijn enthousiasme jou weer meer plezier geef in dit belangrijke onderdeel van je vak.

Professionele blik

Maar heb je een keer geen tijd omdat je een paar uitvaarten tegelijk moet regelen? Of wil je dat er iemand met een professionele blik naar een muzieklijst kijkt? Dan weet je dat ik er voor je ben. En ik ben niet meer alleen, want ik heb opdrachten genoeg dus mijn eenmanszaak is een groter bedrijf geworden. Wij zijn er voor je als je eens iets speciaals nodig hebt, zoals een mooi ingekort muziekstuk of juist een verlengd nummer voor een uitloop of lange fotopresentatie. We lezen onduidelijke briefjes van een overledene, we zoeken een lastig te vinden lied, we digitaliseren een lp of zelfs een cassette. We adviseren over een mooie uitvoering, of regelen geschikte muziek voor een condoleance. Want wij van TEAM MAB willen na een werkdag allemaal kunnen zeggen dat we weer heel wat uitvaarten een beetje mooier hebben gemaakt.

Lesgeven doe ik bij Meander Uitvaartopleidingen en via www.uitvaartkrachten.nl.