“Hier heb je mijn muzieklijst voor de uitvaart”, mailt een man me. In de mail staat een linkje naar een Spotify-lijstje met vijf muziekstukken die hij heeft uitgekozen. “Sorry meneer”, zeg ik, “maar ik draai niet van Spotify tijdens een dienst”. De man snapt er niks van. Dat is toch handig? Alles is er, op volgorde, in de versie die hij heeft uitgezocht. Je klikt het liedje gewoon aan, en stopt het als het afgelopen is. Makkelijk.

Persoonlijke en huiselijke kring

Maar er zijn diverse redenen waarom Spotify niet werkbaar is voor een uitvaartplechtigheid. Ten eerste, het mag officieel niet. Spotify heeft in zijn reglementen staan dat je het alleen persoonlijk en in huiselijke kring mag gebruiken, Wat dat precies is, is natuurlijk discutabel, maar een volle aula lijkt mij geen huiselijke kring….

Streamingdienst

Ten tweede is Spotify een streamingsdienst. De muziek heb je niet zelf, je draait de muziek vanaf de server van Spotify. Dat betekent dat je tijdens de dienst verbinding met internet moet hebben. Daar kan natuurlijk van alles mis mee gaan. En daarnaast kan Spotify zelf ook zomaar een storing hebben. En dan heb je niets, want geen verbinding betekent geen muziek. Dat risico wil je niet lopen tijdens zoiets belangrijks als een uitvaartplechtigheid.

Volgend nummer

En ten derde maakt Spotify afspeellijsten, met muziek die uit zichzelf overgaat naar het volgende nummer, zonder pauze. Je moet dus verdomd goed weten wanneer je een muziekstuk stopt. Je hoort de galm van het laatste akkoord van het orkest misschien niet zo goed op je laptopje, maar op de grote speakers van de aula wel degelijk. Als je dan net te vroeg stopt, is dat heel lelijk. Om nog maar niet te spreken van net te laat stoppen, als je dan de eerste noot van het volgende lied al hoort….

Dus zul je voor een uitvaartplechtigheid altijd op zoek moeten naar mp3’s of een ander muziekbestand. Je moet de muziek dus ook daadwerkelijk in huis hebben, zeg maar. Voor de man die me de mail stuurde ben ik op zoek gegaan naar goede kwaliteit bestanden van de nummers op zijn Spotify-lijst. Want dat kan natuurlijk wel, je kunt mij je Spotify-lijstje sturen zodat ik precies zie wat je bedoelt. De meeste muziek die op Spotify staat is namelijk ook wel ergens anders legaal te downloaden.

Verder heb ik wel eens een omvangrijke persoonlijke afspeellijst op Spotify gekregen met de vraag of ik wat rustige muziek van die lijst wil kiezen voor een condoleance. En zelfs of ik van een lijst met nummers een paar geschikte nummers wil kiezen voor de plechtigheid zelf. Deze familie had totaal geen affiniteit met de muziek op de persoonlijke Spotify-afspeellijst van de overledene, maar vond het wel belangrijk dat zijn muzieksmaak doorklonk in de dienst.

Het is dus best handig, dat Spotify. Zeker in de communicatie tussen mij en de nabestaanden, of mij en de uitvaartleider. Alleen gewoon niet bruikbaar tijdens een dienst.