Laatst zat ik bij een uitvaart van de vader van een goede vriendin. Zij had voor de dienst een lied uitgekozen, dat ik zelf ook heel goed ken. En in de laatste halve minuut werd de plaat (een Nederlandstalig nummer) weggefade op teken van de uitvaartleider. Midden in een gezongen gedeelte, terwijl er ook nog een hele mooie laatste zin in dat lied zit. Ik kan me daar enorm aan ergeren, het gebeurde zonder overleg met mijn vriendin en die halve minuut maakt op de totale lengte van een uitvaart natuurlijk echt geen verschil.

Wat had de uitvaartleider dan moeten doen, behalve van te voren overleggen over de lengte van de speeches? Want aan de lengte van de gekozen nummers kun je niets doen, toch? Dan moet je gewoon een lied wegfaden, het is niet anders. Maar je kunt wél wat doen. Je kunt mij vragen of ik een nummer, of meerdere nummers, op een mooie manier in kan korten. Dat doe ik met een professioneel knip- en plakprogramma in mijn muziekstudio.

Mooi slot

Zo had een overleden mevrouw een briefje achter gelaten met 5 lange klassieke nummers. Stuk voor stuk duurden ze langer dan 10 minuten. De familie wilde haar laatste wens graag inwilligen, maar die muziek zou nooit passen in een dienst van een normale lengte. Dus schakelde de uitvaartbegeleidster mij in. Ik heb vier van de vijf stukken ingekort tot ongeveer vijf minuten. De uitloopmuziek heb ik lang gelaten, het is vaak juist fijn als die muziek doorloopt zolang er nog mensen langs de kist gaan voor een laatste afscheid. Maar bij de inloop had het stuk nu een mooi begin, het belangrijkste muzikale thema prominent in het midden, en een fraai slot. Vooral zo’n slot is fijn, want je hoort dat het stuk echt afgelopen is en de zaal kan zich dan gaan concentreren op de eerste spreker. En dat geldt dan uiteraard ook voor de stukken midden in de dienst.

Muziek inkorten

Als je meerdere lange stukken hebt kan het dus een idee zijn om ze te laten inkorten. Ik ben regelmatig muziektechnicus tijdens een dienst, en dan zie ik genodigden na zo’n 4 à 5 minuten muziek onrustig worden. Het verschilt per uitvaart natuurlijk, en het is afhankelijk van de muziek, maar blijkbaar is dit toch de tijd waarin mensen hun aandacht bij de muziek kunnen houden. Maar (en dit is belangrijk!): laat muziek alleen inkorten als je écht tijdgebrek denkt te gaan hebben, want een lied heeft natuurlijk niet voor niets een bepaalde lengte en daar moet je zo min mogelijk aan tornen. En de echte muziekliefhebber zal altijd horen dat “het niet helemaal klopt” met wat hij kent, maar als ik het goed gedaan heb hoort hij niet waar het ‘m in zit.

Fade out

Een muziekstuk juist verlengen kan ook wel eens nodig zijn. Bijvoorbeeld als je een lange fotopresentatie hebt waar je muziek onder wilt hebben. En het is ook vaak heel mooi bij een uitloop waar je verwacht dat het laatste lied wel twee of drie keer gedraaid moet worden. Onlangs heb ik Hallelujah van Leonard Cohen verlengd. Dat nummer eindigt met een zogenaamde “fade out”, langzaam wordt de muziek zachter. En dan zou het begin weer opnieuw gestart moeten worden, op volledige sterkte. Ik heb, zelfs rekening houdend met de tekst, het lied tot 8 minuten verlengd zonder dat er iets opnieuw begint voor je gevoel. Time To Say Goodbye, ook een goed voorbeeld van een lied dat niet zo fraai is als het opnieuw gestart wordt, vanwege het krachtige eind en het subtiele begin van het lied. Ik heb het ondertussen in allerlei lengtes. Vraag er gerust naar!

Applaus wegwerken

Met zo’n professioneel knip- en plakprogramma kan ik trouwens ook nogal eens applaus wegwerken aan het begin of eind van een lied. Of ik kan kleine delen uit een lied halen om een speech mee te verlevendigen. Kortom: zo’n muziektechnicus in je netwerk hebben kan geen kwaad! Zet me maar bij je contacten: 06-51831550.  Veel voorbeelden uit mijn praktijk staan op www.facebook.com/muziekadviesburo