Geboortegrond en verleden

Soms speelt de geboortegrond of de woonplaats een belangrijke rol in het leven van een persoon. En als die man of vrouw dan komt te overlijden, wil je misschien als familie bij de uitvaart een lied draaien dat sterke linken heeft met dat verleden. Waar je dan in ieder geval naar op zoek kan, is het volkslied van de provincie. Elke provincie in Nederland heeft er één, de een wat bekender en vaker gezongen dan de ander, maar de tekst zal herkenbare beelden oproepen van dat deel van Nederland.

Noord-Holland, ik houd van het groen van je wei,
Het zwart-wit en rood van je koeien.
Je velden vol molens versieren de Mei
Wanneer alle bollen gaan bloeien.
Het zilveren licht kleurt de lucht op het land.
En zilt komt de zeelucht gewaaid aan je strand
Om ‘t wit van de wolken aan ‘t hemelse blauw:
Noord-Holland, mijn Holland, hoe houd ik van jou!

Daarnaast zijn er altijd artiesten te vinden, zowel in heden als verleden, die in het dialect van de streek zingen. Soms ook over de streek, maar dat is niet eens altijd nodig bij een plechtigheid.

En de mensen zeggen allicht:
“Ge komt hier op ‘nen dag overhene”
De mensen zeggen ’t zo licht
Mer wa moet ik zonder jou beginnen…
(Kan de deur nie dicht – Gerard van Maasakkers)

De steden van Nederland zijn natuurlijk ook talloze malen bezongen. Onlangs nog koos een familie die ik hielp voor “Als ik bovenop de Dom kom” van Rijk de Gooijer. En sinds kort is er een prachtig nieuw lied over Groningen gezongen door Janneke Jager. Kijk en luister maar hier. Den Haag, Maastricht, Amsterdam natuurlijk – er zijn van bijna alle steden wel liedjes te vinden. En wist je dat My town van Racoon over Goes gaat?

Bekende (pop-)hits die in dialect gezongen zijn, vind je ook in allerlei soorten en maten. Denk maar aan Op fietse van Skik, Twarres met Wer bisto, of Bloasmuziek van Gé Reinders. En wie kent niet het nostalgische “Zomer in Zeeland” van Saskia en Serge? Dat verstaat iedereen. Het zijn nummers die gegarandeerd beelden en sentimenten oproepen waardoor je een mooie persoonlijke touch aan een uitvaart kunt meegeven. En vertel dan ook wat over die keuze in een aankondiging. Dat hoeft echt niet een lang verhaal te zijn, maar het geeft zoveel meer zeggingskracht mee aan een lied. Misschien moet je een stukje vertalen zodat iedereen begrijpt waar het lied over gaat.

Ben jij op zoek naar een lied over een streek of plaats? Ik heb een lijst met liedjes per provincie, in alle mogelijke genres. We komen er altijd uit! En als je wilt kun je hier nog luisteren naar het bekende Cohen-lied Hallelujah, maar dan in het Fries door Nynke Laverman (en over Hallelujah schreef ik eerder al een blog, kijk maar bij mijn andere blogs.