“Wij hebben alles”, zegt het crematorium trots tegen mij. Ze hebben een grote digitale muziekcollectie, en nabestaanden kunnen via een inlog zoeken naar de muziek die zij willen draaien op een uitvaart. Families zetten de muziek vervolgens in een persoonlijk mapje in dat systeem en de aula weet precies welke keuze er gemaakt is. Een paar jaar geleden zou dit ondenkbaar geweest zijn, maar nu in het digitale tijdperk is dit toch maar mooi mogelijk.

Auteursrecht

Toch kleven er nogal wat nadelen aan dit systeem. Nog even afgezien van het feit dat het natuurlijk niet waar is dat alle muziek aanwezig is. Dat zou echt onmogelijk zijn.

Allereerst heb je als nabestaande vaak maar een inlog voor korte tijd. Het systeem wordt uiteraard goed afgeschermd, en dit is één van de manieren waarop dat gebeurt. Maar als jij dan een dag voor de uitvaart ontdekt dat de muziek die jij zoekt niet in het online systeem staat, moet je heel snel op zoek naar het stuk dat je wilt laten horen. Een ander nadeel is dat je vaak maar een kort fragment kunt luisteren. Zo’n online systeem valt onder auteursrecht en dus kan er maar een klein stukje afgeluisterd worden. Weet je dan al of je de goede versie te pakken hebt?

Ave Maria

Een voorbeeld: als je een Ave Maria zoekt, dan kun je in het systeem misschien wel honderd verschillende versies tegen komen. Sommige versies staan onduidelijk omschreven. En wie zegt dat de omschrijving van de aula klopt? Wordt het muziekboek, zoals dit systeem van oudsher heet, wel goed beheerd en door iemand die verstand van alle soorten muziek heeft?

En de vogels zongen

Ook van andere nummers staan soms heel veel verschillende versies in het systeem. Van het bekende “Et les oiseaux chantaient” zag ik er een keer vijf staan. Sommige versies hadden een afwijkende tijd, sommige versies hadden een verkeerd geschreven titel. En als je als nabestaande alleen maar de Nederlandse titel weet (“En de vogels zongen”), kun je het dan vinden?

De meest zekere keuze

Niet helemaal ideaal dus, dit systeem. Uitvaartbegeleiders zijn zich hier gelukkig vaak van bewust en schakelen mijn muziekadviesburo soms al in een vroeg stadium in. Als families twijfelen over de keuze van muziek, stuur ik meerdere suggesties via WeTransfer. Families kunnen die muziekbestanden makkelijk delen, samen afluisteren en vooral: helemaal afluisteren! Zodat je hoort dat die trompetsolo in dat nummer misschien toch niet zo geschikt is. Zodat je de muziek alvast op je in kunt laten werken. Zodat je keuze hebt, en die keuze ook met meerdere mensen kunt maken. En zo maak je ook de meest zekere keuze. En dat is juist voor een uitvaart, waar de muziek vaak langer herinnerd wordt dan de speeches, ontzettend belangrijk.