Op de apparatuur in mijn werkkamer hangen talloze gele plakkertjes. Op eentje staat “Bach A / ve Schubert A \ ve”. Het is een ezelsbruggetje voor mezelf, om de twee beroemdste versies van het Ave Maria uit elkaar te kunnen houden. Want niet altijd wordt de componist vermeld bij de titel. (Kun jij ze ook niet uit elkaar houden? Nou, bij Bach gaat de ve omhoog na de a, bij Schubert omlaag.)

Ezelsbruggetje

Zo’n ezelsbruggetje hangt er natuurlijk alleen omdat ik als muziekadviseur wekelijks wel een aanvraag krijg voor een Ave Maria. Afgelopen vrijdag nog kreeg ik een telefoontje van een lieve vriend, die vertelde dat zijn vader overleden was. De vader had een briefje achter gelaten met daarop “Ave Maria”. Verder geen aanduiding, geen uitvoerende artiest, niets. Alleen die twee woorden.

“Weet jij een mooie uitvoering Angelique? Eentje die mijn vader mooi zou vinden?”, vroeg hij mij, “er zijn vast 33 uitvoeringen van dit nummer”. Hij schatte de hoeveelheid Ave Maria’s overigens wel heel laag in, ik zou die 33 minstens met 100 vermenigvuldigen. Zelf heb ik er op dit moment in mijn collectie meer dan 80. Ik heb er een speciaal bakje voor gemaakt in mijn computer. Ik zou dat bakje zelfs nog kunnen onderverdelen in “Ave Maria Bach/Gounod”, “Ave Maria Schubert” en “Ave Maria overige componisten”.

Verschillende versies

Er zijn Ave Maria’s die klassiek uitgevoerd zijn, zwaar van toon, of juist heel licht. Er zijn versies uitgevoerd door popartiesten uit allerlei disciplines. Een koor, een solist, een fanfare, een hammondorgel – je kunt het echt zo gek niet bedenken of het bestaat. En naast de bekende versies van Schubert en Bach/Gounod zijn er ook nog Ave Maria’s in andere talen of van hele andere componisten.

Ik ben een keer door een uitvaartleidster gebeld die me vroeg of ik een Ave Maria kende van een beroemde Braziliaanse zangeres, in het Portugees. Ik wist meteen dat ze een lied van Maria Bethania bedoelde, en de volgende dag kon de goede versie op de uitvaart gedraaid worden. Daar word ik dan heel blij van.

Mij maakt het uiteraard niet uit welke uitvoering je kiest, het gaat er om wat jij passend vindt. En als je het niet weet, kan ik je met een paar gerichte vragen wat voorstellen toesturen waaruit jij kunt kiezen.