Eerlijk is eerlijk: tot voor kort had ik daar ook nog nooit over nagedacht. Ja, het schoot wel eens door mijn gedachten natuurlijk, want ik ben al mijn hele leven een groot muziekliefhebber dus dat moet mijn uitvaart ook uitstralen. Ik kon ook altijd heel wat mooie liedjes noemen. Maar echt gericht nadenken, en vooral ook handelen, dat had ik nooit gedaan. Want hoe doe je dat, als je het idee hebt dat je eigen dood nog wel even op zich zal laten wachten?

Download je favoriete liedjes

Tot voor kort was het uitzoeken van je muziek eigenlijk heel makkelijk: je schreef op een briefje welke muziek je wilde, en waar de cd te vinden was in je kast. Of je legde alvast een stapeltje neer. Zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder hebben het op deze manier geregeld. En ik weet waar die muziek ligt, dus ik pak het stapeltje, upload de muziek in mijn computer indien nodig of breng de stapel naar de uitvaartleider, en klaar.

Maar steeds meer mensen hebben muziek helemaal niet meer in huis. Niet meer op cd in ieder geval, maar alleen op afspeellijsten van bijvoorbeeld Spotify. Spotify is een streamingsdienst, de muziek die je daar afspeelt heb je niet zelf in je bezit maar door je abonnement kun je het lied wel zo vaak je wilt afspelen. Als je de link van Spotify naar een crematorium stuurt, dan zal die dat nooit accepteren. Ook linkjes van YouTube kunnen niet worden afgespeeld. Het is dus zaak dat je muziek echt zelf in huis hebt. Koop dus de cd die je wilt afspelen, vooral nu hij nog in de handel is. Of download je favoriete liedjes, bijvoorbeeld via iTunes.

Muziekmapje in computer

Ik heb zelf steeds meer nummers alleen digitaal. Gedownload via iTunes of gedigitaliseerd van een cd. Voor mijn toekomstige uitvaart heb ik nu een mapje gemaakt in mijn computer, bij Muziek. Daarin staan een aantal liedjes die ik zeer geschikt zou vinden. Op dit moment heb ik een partner die daar heel goed een keuze uit kan maken, en ik heb hem uitgelegd waar het mapje te vinden is. En ondertussen kan ik af en toe wat toevoegen, of wat weghalen.

Mocht je de computer niet helemaal vertrouwen, dan kun je nog altijd een cd (laten) branden met de muziek die zou moeten gaan klinken. Ook dan heb je de muziek eerst digitaal in je computer nodig. Zorg daarnaast voor goed materiaal, een goede brander en brand je muziek op een gemiddelde snelheid via een goed software-programma.

Als jij je nabestaanden wilt helpen in wat de moeilijkste periode van hun leven is, namelijk de periode na jouw dood, zorg dan dat je een aantal zaken rondom je uitvaart besproken hebt. En als muziek een grote liefde is, denk dan zeker alvast eens na over de muziek die moet gaan klinken!