Hoe werkt het?

Vele uitvaartbegeleiders vragen mij: “Jouw helpdesk, hoe werkt dat?” In principe is het heel simpel: jij stuurt een lijst met gewenste muziek, ik zorg voor de rest.

Vanaf 2012 is mijn muziekadviesburo gegroeid naar 200 uitvaartbegeleiders die regelmatig terugkomen met een opdracht. Ze werken zelfstandig, of bij een uitvaartonderneming (van klein tot heel groot). Sommigen zijn al jaren klant, en komen voor elke uitvaart bij mij, sommigen komen als de gelegenheid daarom vraagt. Eén ding hebben ze gemeen: als ze eenmaal kennis met mij gemaakt hebben, zijn ze enthousiast en komen ze altijd terug. Dus wat maakt mijn dienstverlening zo goed werkbaar voor de uitvaart?

Ten eerste is het muziekadviesburo groter geworden dan een eenmansbedrijf. Ik heb een groep muziekprofessionals om me heen verzameld die ingezet kan worden als het echt druk is en tijdens mijn vakanties. Daarom kunnen we garanderen dat de muziek binnen een halve werkdag geleverd wordt. Ook voor de toekomst, bij uitbreiding, is er voldoende capaciteit om alle opdrachten snel en goed te kunnen aanleveren.

Want één van de belangrijkste factoren in het plannen van een uitvaart, is uiteraard tijd. Als je specifiek naar de muziek gaat kijken, dan moet dat vaak een dag voor de plechtigheid, voor 12 uur ’s middags, bij de aula ingeleverd zijn. Dus moet je als uitvaartbegeleider ook al vroeg in je planning zorgen voor een gesprek over de muziek. Maar een keuze maken is nog niet zo makkelijk, en dus zullen veel families pas vrij laat in het proces op de proppen komen met de juiste muziek. Wij vragen jou om de lijst met gewenste muziek aan ons door te sturen. Onze ervaring is dat dit de meeste duidelijkheid geeft voor alle betrokkenen, ook als er later nog wijzigingen of aanvullingen moeten komen. Wij voeren dus alleen gesprekken met nabestaanden als hier echt een reden voor is. Op het moment dat jij een lijstje met muziek stuurt, zorgen wij er voor dat de juiste muziek binnen een halve werkdag geleverd wordt. Als je ruim op tijd bent, kun je de WeTransfer met de muziek nog doorsturen naar de familie voor goedkeuring. De familie kan dan alle muziek beluisteren, helemaal van a tot z, en de muziek ook nog doorsturen naar naasten van wie ze willen dat zij het ook beluisteren. Als de familie echt laat is, dan kunnen wij de muziek ook rechtstreeks doorsturen naar de aula, of uploaden in het systeem van de locatie.

Het team is prima bereikbaar, en op doordeweekse dagen gaan we dus meteen aan de slag met de opdracht. In het weekend kan het langer duren, maar ook dan zullen we altijd proberen om de muziek op tijd te leveren.

Er zullen uitvaartbegeleiders zijn die gewend zijn om te werken met een digitaal muziekboek bij een grote locatie, en de speciale wensen van de familie zelf aan te vullen (of dit aan de familie over te laten). Maar de technische vaardigheden die je hier voor nodig hebt, worden steeds ingewikkelder – niet alleen voor jou als uitvaartbegeleider maar ook voor de families. Met onze ervaring en kennis van de digitale muziek ontzorgen wij iedere betrokkene.

De muziek die de familie aanlevert, is niet altijd geschikt om meteen door te sturen naar de aula. Zo maken sommige families graag een Spotify-afspeellijst, en werken andere families graag met YouTube. Ook denken mensen vaak dat ze via een abonnement op bijvoorbeeld Spotify ook muziek kunnen downloaden en dus doorsturen naar de aula, maar dat lukt ze dan niet. Als je welke linkjes dan ook naar het muziekadviesbureau stuurt, zorgen wij er voor dat er goede kwaliteit mp3’s geleverd worden.

En dan zijn er nog de extra dingen die het muziekadviesburo toevoegt aan het mooier maken van een plechtigheid. De enorme kennis van muziek, van alle tijden en in alle genres. Hierdoor kunnen ook moeilijkere raadsels opgelost worden. Mensen zingen wel eens een stukje muziek op onze app, of geven aanwijzingen om een onbekend muziekstuk op te sporen. We bekijken foto’s van hoezen, zoeken samen met ons netwerk naar een onvindbare plaat, of proberen wijs te worden uit een handgeschreven briefje. Verder hebben wij de technische kennis om muziek te kunnen editten. Dat betekent dat we meestal hinderlijk applaus kunnen wegwerken, of een muziekstuk kunnen verlengen of verkorten. We digitaliseren op verzoek een lp en zelfs cassettebandjes. En we branden cd’s op een professionele wijze zodat ze niet overslaan in de kerk (in alle 9 jaren is dat in ieder geval nog nooit gebeurd).

Kortom: het muziekadviesburo is veel meer dan een adviesbureau. En je kunt het heel makkelijk inpassen in jouw eigen planning. Het kan er zelfs voor zorgen dat je veel minder gedoe ondervindt dan gebruikelijk.

En duur? Nee, duur is het niet. Uiteraard hebben wij onze kosten voor de opslag van muziek, het onderhouden van onze systemen, de tijd voor onze administratie en het werk zelf, maar wij kunnen ook vanwege alle kennis en ervaring snel werken – dus tijd is bijna nooit een prijsopdrijvende factor. Vraag maar een prijslijst op via info@angeliquestein.nl Wij hebben uitgerekend dat de kosten voor goede muziek via ons een half procent is van de prijs van een gemiddelde uitvaart. Zo weinig geld, voor zoiets belangrijks.

Misschien heb je koudwatervrees als je het muziekadviesburo voor het eerst inschakelt. Maar de 200 uitvaartbegeleiders die al enthousiast zijn, kunnen je misschien over de streep trekken. En anders heeft deze uitleg dat misschien gedaan. Want muziek bij uitvaarten, het wordt beter als je ons inschakelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *