logo

Muziek bij een uitvaart

Sinds januari 2000 werk ik als muzieksamensteller bij het radioprogramma De Sandwich. Elk jaar vragen we aan luisteraars naar de muziek die zij bij hun eigen uitvaart willen laten horen, of naar muziek die indruk maakte bij een begrafenis of crematie van een familielid of vriend(in). Jaarlijks krijgen we honderden reacties, vaak met hele indringende verhalen. Met de verhalen en de muziek stel ik elk jaar op de eerste zondag van november een radioprogramma samen. 

De muziek die in die uitzending gedraaid wordt, is vaak bijzonder. Maar er zijn ook nummers die elk jaar weer terug komen. Dit zijn niet voor niets "hits" geworden, het zijn nummers die veel mensen raken. Bijna alle genres komen aan bod: popmuziek, jazz, wereldmuziek, kleinkunst, singersongwriter - zowel nieuw als (heel) oud. Op Spotify staan een paar draailijsten van eerdere uitzendingen: "De Sandwich presenteert: Ultieme Muziek 2016" is de nieuwste. 

Ik ben dus een expert geworden in de muziek voor een uitvaart. Mijn collectie bevat honderden, misschien wel duizenden suggesties. En natuurlijk ken ik alle nummers die heel regelmatig gekozen worden voor die gelegenheid, maar ik heb ook een grote verzameling verrassende nummers. En ik weet alles van de teksten, ook van teksten die je misschien beter niet kunt gebruiken. Heb jij binnenkort een uitvaart en heb je geen idee wat je zou kunnen draaien? Zoek je iets wat recht doet aan de overledene, iets dat iets over hem of haar zegt, iets wat mensen in de aula zullen meenemen als een dierbare herinnering aan hem of haar? Vertel mij over de overleden persoon, zijn of haar hobby's, iets over zijn werk of levensinstelling. Samen zoeken we dan naar de juiste muziek.

Dat kan vaak gewoon via de mail na een persoonlijk (telefoon-)gesprek, maar ook bij jou thuis, of in de uitgebreide muziekbibliotheek die ik heb. Neem contact met me op en we zoeken samen naar de juiste manier om ervoor te zorgen dat jij blij bent met de uitgekozen muziek. Ik kan overigens de muziek ook in de juiste volgorde op cd, usb-stick of op welke manier dan ook, afleveren bij de aula waar de uitvaart gehouden wordt. En ik werk uiteraard met het systeem van WeTransfer waardoor ik je digitaal muziek kan sturen.

Verder kun je me vragen voor hele praktische zaken: ik kan een lied voor je downloaden en op cd branden. Ik kan een speciale versie van een nummer voor je opsporen. Ik kan nummrs inkorten, en soms kan ik een applaus mooi wergwerken. Ik kan je helpen als er onduidelijkheid bestaat over de exacte wens van de overledene. Met mijn kennis en ervaring kan ik je een hoop rompslomp besparen of duidelijkheid scheppen. Zodat jij je kunt bezighouden met belangrijkere zaken in een altijd stressvolle tijd. 

Voor een eenvoudige/enkelvoudige opdracht betaal je 15 euro ex btw. Ik probeer in het eerste gesprek in te schatten hoeveel tijd ik met je opdracht bezig zal zijn, en spreek dan ook een prijs met je af. 

Voor praktijkvoorbeelden kun je eens kijken op mijn Facebookpagina: www.facebook.com/muziekadviesburo.

Vooral uitvaartleiders hebben de weg naar mijn muziekadviesburo weten te vinden. Voor hen en voor de families waarvoor ze werken, kan ik een grote zorg uit handen nemen. Het geeft mij de grootste voldoening als ik een mailtje of telefoontje terugkrijg met complimenten en dankbaarheid. En ondertussen vind ik het heerlijk dat dit werk mijn universele muziekkennis aanspreekt: van klassiek tot geestelijk, van pop tot rock, van jazz tot wereldmuziek. Alle genres, alle tijden. Ik weet heel veel, maar leer ook elke week weer bij. En die kennis kan ik misschien weer eens gebruiken voor een vraag die jij voor me hebt.