logo

Muziek bij een uitvaart

De muziek die bij uitvaarten gedraaid wordt, is steeds diverser en persoonlijker. Net als de hele uitvaart trouwens, waar steeds meer eigen inbreng mogelijk is. Tegelijkertijd is ook het luisteren naar muziek veranderd: je hoeft tegenwoordig geen cd meer in huis te hebben, want de muziek die je wilt horen is altijd beschikbaar op een streamingsdienst zoals Spotify of YouTube. 

Daarom is het voor uitvaart(bege)leiders (m/v) ook steeds lastiger om nabestaanden te helpen met het verzamelen van de muziek. Immers, een Spotify-lijstje wordt meestal niet geaccepteerd door de aula, en de digitale muziekkeuzes van de aula zijn niet meer toereikend. Of YouTube heeft alleen de live-versie van een bepaald lied, en dat applaus is wel heel lelijk tijdens een uitvaart. 

Ik draai regelmatig muziek tijdens een uitvaart, in een aula. Ik hoor wat er mis gaat. En ik heb het tot mijn missie gemaakt om die muziek bij uitvaarten beter te krijgen. Beter van kwaliteit, bijvoorbeeld. Maar ook precies passend bij de wens van de overledene en de familie.

Dus bied ik technische én praktische hulp aan uitvaartleiders (maar uiteraard kun je ook als particulier bij me terecht). Ik kan:
*een lijstje met muziekwensen verzamelen en doorsturen
*precies de juiste uitvoering vinden van een lied, ook met weinig informatie
*suggesties doen met wat aanwijzingen
*Spotify-lijstjes omzetten naar mp3
*applaus zo goed mogelijk of helemaal weghalen (of een studio-versie vinden zonder applaus)
*muziek inkorten en/of verlengen
*muziek op cd branden of op usb zetten
*een sfeervolle keuze maken voor een condoleance
*allerlei bestanden omzetten, lp's digitaliseren etc.

Omdat ik mijn weg goed weet in de (digitale) muziekwereld kan ik snel werken en zal de rekening meestal niet meer dan een paar tientjes bedragen. Ook kan ik mijn grote netwerk inschakelen voor vragen die ik zelf niet op kan lossen. Uiteraard hou ik rekening met de korte tijd waarin een uitvaart geregeld moet worden, en ik zal altijd proberen om zo spoedig mogelijk na het verzoek met de opdracht te beginnen. Zodat er misschien zelfs nog tijd is om de WeTransfer naar de familie door te sturen en te overleggen.

Voor praktijkvoorbeelden kun je eens kijken op mijn Facebookpagina: www.facebook.com/muziekadviesburo.

Tientallen uitvaartleiders hebben de weg naar mijn muziekadviesburo weten te vinden. Voor hen en voor de families waarvoor ze werken, kan ik een grote zorg uit handen nemen. Het geeft mij de grootste voldoening als ik een mailtje of telefoontje terugkrijg met complimenten en dankbaarheid. En ondertussen vind ik het heerlijk dat dit werk mijn universele muziekkennis aanspreekt: van klassiek tot geestelijk, van pop tot rock, van jazz tot wereldmuziek. Alle genres, alle tijden. Ik weet heel veel, maar leer ook elke week weer bij. En die kennis kan ik misschien weer eens gebruiken voor een vraag die jij voor me hebt. 

Om te zorgen dat muziek bij uitvaarten beter wordt, geef ik ook les aan toekomstige uitvaartleiders bij Meander Uitvaartlopleidingen in Zwolle, en praat ik tijdens bijeenkomsten van nabestaanden graag over mijn vak. Verder schrijf ik blogs op LinkedIn.